17.3.11

ANAΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ , E GREEK , YOU FAIL ..


ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΗ? ΠΟΥ ΤΟ ΑΦΗΣΕ ΕΥΓΕΝΙΚΟΤΑΤΑ ΣΑΝ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ florinanews & ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΕΓΙΝΕ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΤΑ ΓΑΜΑΤΟ(ΚΑΛΑ , ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ) ΒΟΥΝΙΣΙΟ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ.
ΣΕΙΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.. :-)

KAΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ , ΤΟ ΑΞΙΖΕΙ..

ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΗΣ 1 είπε...

Μεγάλη επιτυχία των αρμοδίων του Αμυνταίου η μετεγκατάσταση του 504 ΤΠ αλλά ... Μήπως θα ήταν μεγαλύτερη επιτυχία η μεταφορά μονάδων από άλλες περιοχές της χώρας στο Αμύνταιο, ώστε να μην θιγεί η Φλώρινα; Η αγορά του Αμυνταίου θα μπορούσε να τονωθεί και έτσι, χωρίς να σβήσει τελείως η αγορά της Φλώρινας. Αλλά προκύπτει και ένα σοβαρότερο ερώτημα: Με τη μεταφορά και μετεγκατάσταση του 504 ΤΠ και της Ταξιαρχίας στο Αμύνταιο, στη Φλώρινα δε μένει ούτε ένας στρατιώτης. Σε συνδυασμό: α) με την παύση λειτουργίας του Ο.Σ.Ε. στη Φλώρινα, β) Με τη ρήση της Κας Ψαρούδα - Μπενάκη περί αλλαγής των συνόρων και γ) Με τη δήλωση του σημερινού πρωθυπουργού σε Καναδό δημοσιογράφο "καλύτερα να χάσουμε ένα οικόπεδο προκειμένου να κοιμόμαστε ήσυχοι" μήπως η ευρύτερη περιοχή του νεοσύστατου Δήμου Φλώρινας γίνεται "γκρίζα ζώνη" ή θυμίζει κάτι τέτοιο; Ή πιο ωμά: Μήπως το λεκανοπέδιο της Φλώρινας τελεί υπό καθεστώς μελλοντικής παραχώρησης;

ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΗΣ 2 είπε...

Ας μου επιτραπεί να συμπληρώσω το προηγούμενο σχόλιό μου προκειμένου να εξηγήσω με περισσό-
τερη σαφήνεια την ανησυχία μου από τη φημολο-γούμενη μετεγκατάσταση από τη Φλώρινα στοΑμύνταιο, τόσο του 504 Τ.Π. όσο και της 9ης Ταξιαρχίας Πεζικού.
Αναμφίβολα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία των αρμοδίων τοπικών παραγόντων του Αμυνταίου, οι οποίοι είναι άξιοι θερμών συγχαρητηρίων, αφού από την ενέργεια αυτή αναμένεται να τονωθεί σε κάποιο βαθμό η αγορά της πόλης του Αμυνταίου. Όμως, θα μπορούσαν να επιτύχουν το ίδιο αποτέ-λεσμα, ενημερώνοντας για τις προθέσεις τους και τους τοπικούς παράγοντες της Φλώρινας, προκει- μένου να ενεργήσουν από κοινού ώστε η τόνωση της αγοράς της μίας πόλης να μην αποβεί σε βά- ρος της άλλης. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη μεταφορά στο Αμύνταιο στρατιωτικών μονά- δων από άλλη περιοχή της ελληνικής ενδοχώρας και όχι αποψιλώνοντας τη Φλώρινα, αφού και οι δύο πόλεις ανήκουν στον ίδιο νομό. Οι ιθύνοντες του Αμυνταίου ενήργησαν σαν να επιθυμούσαν να εκδικηθούν – άγνωστο γιατί – τη Φλώρινα, οπότε σαν νομός εξακο-λουθούμε να τρώμε τις σάρκες μας. Περισσότερη προσοχή θα περίμενα από τον «πολύ» Κο Λιάνη, ο οποίος εκλέγεται και από τη Φλώρινα. Επί πλέον, η Φλώρινα έχει μεγαλύτερη ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, όχι μόνο γιατί απέχει περισσότερο από όλα τα αστικά κέντρα σε σχέση με το Αμύνταιο, αλλά – επί πλέον – γιατί σε καθημερινή βάση αιμορραγεί οικονομικά από τους πολλούς Έλληνες που προτι- μούν την αγορά του γειτονικού Μοναστηρίου.
Αλλά προκύπτει και ένα σοβαρότερο ερώτημα: Με τη μεταφορά και μετεγκατάσταση του 504 Τ.Π. και της 9ης Ταξιαρχίας στο Αμύνταιο, η Φλώρινα μένει για πρώτη φορά στην ιστορία της χωρίς ούτε έναν στρατιώτη. Ας συνδυάσουμε την επικεί- μενη στρατιωτική αποψίλωση της Φλώρινας με τα εξής:
1)Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε αρχίσει να συρρικνώνεται πληθυσμιακά η ύπαιθρος στην περιοχή μας, κυρίως επί της Ελληνογιουγκο-σλαβικής (τότε) μεθορίου. Το φαινόμενο εξακο-λουθεί μέχρι σήμερα αργά αλλά σταθερά. Μήπως προμηνύεται κάτι δυσοίωνο και όλα αυτά τα χρό- νια δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για όσο το δυνατό λιγότερες ανθρώπινες απώλειες;
2)Οι πλέον εύρωστοι οικονομικά Φλωρινιώτες, άρ- χισαν να μετακομίζουν οικογενειακώς προς τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να κρατήσουν κανένα περιου-
σιακό στοιχείο τους στη Φλώρινα. Τα πούλησαν όλα. Οι τελευταίοι έφυγαν στις αρχές της δεκα- ετίας του 1990. Μήπως κάτι ήξεραν ή κάτι είχαν «αντιληφθεί»;
3)Η κυρία Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη υποδεχόμενη τον νεοεκλεγέντα – τότε – Πρόεδρο της Δημοκρα- τίας Κο Παπούλια, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε αλλαγές συνόρων, χωρίς ποτέ – η ίδια ή κά- ποιος άλλος – να δώσει κάποιες εξηγήσεις. Έστω για να διασκεδάσει τις ανησυχίες που μας προκά- λεσε η δήλωση αυτή.
4)Ο σημερινός πρωθυπουργός δήλωσε σε Καναδό δημοσιογράφο – όπως αποκάλυψε χωρίς να λάβει απάντηση ο κ. Καρατζαφέρης – "καλύτερα να χά- σουμε ένα οικόπεδο προκειμένου να κοιμόμαστε ήσυχοι".
5)Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, μετά από σχετικά παρέμβαση του κ. Λιάνη και με τη σύμφω- νη γνώμη του Προέδρου της Βουλής κ. Πετσάλνικου (βουλευτού Καστοριάς), ο Δήμος Πρεσπών ενώ αρ- χικά επρόκειτο να υπαχθεί στο διευρυμένο Δήμο Φλώρινας, παρέμεινε ανεξάρτητος. Μήπως ο κ. Πρόεδρος της βουλής είχε στο βάθος του μυαλού του την μελλοντική υπαγωγή του Δήμου Πρεσπών στο νομό Καστοριάς;
6)Πρόσφατα ο Ο.Σ.Ε. διέκοψε οριστικά και αμετά- κλητα τα δρομολόγιά του προς τη Φλώρινα με ανυ- πόστατες δικαιολογίες.
Δεν ξέρω σε ποιες σκέψεις σας οδηγούν όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα που λόγω χώρου δεν μπο- ρούν να αναφερθούν. Προσωπικά, επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μου δεν κρύβω την ανησυχία μου και διερωτώμαι: Μήπως η ευρύτερη περιοχή του νεοσύστατου Δήμου Φλώρινας γίνεται "γκρίζα ζώνη" ή θυμίζει κάτι τέτοιο; Ή πιο ωμά: Μήπως το λεκανοπέδιο της Φλώρινας τελεί υπό καθεστώς μελλοντικής παραχώρησης;

ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΗΣ 3 είπε...

ΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΧΑΝΟΥΜΕ; (1ο μέρος): Με αφορμή όλα τα παραπάνω ας μου επιτραπεί μια αναδρομή στη Φλώρινα που θυμάμαι από μικρός και μια σύγκριση με τη Φλώρινα του σήμερα και - ο Θεός να βάλει το χέρι του - τη Φλώρινα του αύριο (αν υπάρχει ΑΥΡΙΟ).
1) Υπήρχε γεωργική σχολή η οποία αναβαθμίστηκε σε Τ.Ε.Ι. (πρώην Κ.Α.Τ.Ε.Ε.). Φημολογείται η κατάργηση του Τ.Ε.Ι.
2) Υπήρχε το γνωστό στους παλαιούς Φλωρινιώτες ΦΥΤΩΡΙΟ, άμεσα συνδεδεμένο με τη Γεωργική σχολή. Σήμερα υπάρχει μεν η έκταση, αλλά ουδείς γνωρίζει ποιός την εκμεταλλεύεται.
3) Υπήρχε κατάστημα της ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Σήμερα η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ λειτουργεί ως θυρίδα.
4) Υπήρχε ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ. Αναβαθμίστηκε σε τετραετούς φοιτήσεως. Φημολογείται η κατάργησή της.
5) Δημιουργήθηκαν έδρες πανεπιστημιακών σχολών (Καλών τεχνών και Βαλκανικών σπουδών). Φημολογείται η κατάργησή τους.
6) Υπήρχε σιδηροδρομικό δίκτυο από τότε που ήρθε ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα. Καταργήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και με αστεία "επιχειρήματα".
7)Υπήρχε Ζωολογικός κήπος την εποχή που δεν υπήρχε πουθενά στην Ελλάδα. Καταργήθηκε μετά - ΚΑΙ - από πιέσεις κάποιων "οικολόγων". Ταυτόχρονα ιδρύθηκε στο Νυμφαίο "Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ" με τη σύμφωνη γνώμη των "οικολόγων".
8) Υπήρχε στρατόπεδο που φιλοξενούσε μονάδα του Πυροβολικού. Η μονάδα περιέπεσε σε παροπλισμό και μεταφέρθηκε στο Αμύνταιο. Σήμερα επανδρώνεται. Γιατί, όμως, δεν επανέρχεται στη Φλώρινα;
9) Προέκυψε η μεταφορά του Κ.Ε.Β.Ο.Π. από το Χαϊδάρι (Αθήνα) στη Φλώρινα. Το στρατόπεδο δεν παραχωρήθηκε εκ νέου στο στρατό για τη στέγαση του Κ.Ε.Β.Ο.Π. Έτσι, αυτό κατέληξε στην Καστοριά. Την ίδια χρονική περίοδο είχαμε τις γνωστές "διαμαρτυρίες Ελλήνων πολιτών" για τη χρήση του από δεκαετιών πεδίου βολής στην περιοχή Λόφων - Μελίτης. Σας λέει κάτι αυτό;
10) Στο μοναδικό υφιστάμενο στρατόπεδο "ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΥ", είχαν την έδρα τους το 1ο Σύνταγμα Πεζικού και το 504 Τάγμα Πεζικού. Το 1ο Σύνταγμα καταργήθκε και μεταφέρθηκε εδώ από την Κοζάνη η έδρα της ΙΧ Ταξιαρχίας Πεζικού. Το 504 μεταφέρθηκε στο Αμύνταιο και φημολογείται η μεταφορά και της έδρας της ΙΧ Ταξιαρχίας εκεί.
11) Ταυτόχρονα έχει αποφασισθεί η κατάργηση του στρατολογικού γραφείου.
12) Τη δεκαετία του 1970 το Γενικό Νοσοκομείο κάλυπτε απόλυτα τις ανάγκες της περιοχής. Σήμερα όλοι γνωρίζουμε σε ποιά κατάσταση έχει περιέλθει. Χαρακτηριστικά αναφέρω τη μη ύπαρξη μαιευτικής κλινικής. Έτσι οι τοκετοί γίνονται στο Μποδοσάκειο (Πτολεμαΐδα) ή στο Νοσοκομείο της Έδεσσας. Σήμερα δεν γεννιούνται πλέον Φλωρινιώτες.
13) Η Εγνατία οδός εξυπηρετεί την Καστοριά, έστω με την ύπαρξη κάθετου άξονα. Για τη Φλώρινα έγιναν κάποιοι δρόμοι που ονομάσθηκαν κάθετοι - οριζόντιοι - διαγώνιοι, αλλά άξονες δεν είναι. Και αυτοί έχουν εγκαταληφθεί. Δεν προεκτίνονται άλλο.
14) Το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας αποτελεί - ακόμη, σε πείσμα των πολέμιων της Φλώρινας - πόλο έλξης φίλων του χιονιού και του σκι από άλλες περιοχές της χώρας. Σήμερα μεθοδεύεται η απομόνωσή του με τη δημιουργία του "Τρενοσκί" που φθάνει μέχρι την Άρνισσα. Από εκεί οι ενδιαφερόμενοι μεταφέρονται στο χιονοδρομικό κέντρο το Αγίου Αθανασίου. Γιατί να διαθέσει κάποιος το Ι.Χ. του για να έλθει στη Φλώρινα;
15) Με την εφαρμογή του σχεδίου "Καλλικράτης" ο Δήμος Πρεσπών - στον οποίο υπάγεται το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας - παρέμεινε ανεξάρτητος, με ενέργειες - κυρίως - του κ. Λιάνη και τη σύμφωνη γνώμη του κ. Πετσάλνικου, Προέδρου της Βουλής των ΕΛΛΗΝΩΝ.

ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΗΣ 4 είπε...

ΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΧΑΝΟΥΜΕ; (2ο μέρος): Όλα τα παραπάνω προξενούν σε εμάς τους μονίμους κατοίκους της Φλώρινας τις παρακάτω ανησυχίες, τις οποίες θα επιθυμούσα να μοιρασθώ μαζί σας:
1) Από τη δεκαετία του 1980 παρατηρείται συρίκνωση του πληθυσμού στην περιοχή μας, με έμφαση στα παραμεθόρια χωρά, αλλά κυρίως στην πόλη της Φλώρινας. Πως; Οι προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής μας ήταν πολύ περιορισμένες από τότε με αποτέλεσμα, οι μαθητές και μαθήτριες που αποφοίτησαν από το - τότε - εξατάξιο γυμνάσιο την περίοδο από το 1975 και μετά, έφυγαν για σπουδές και στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν επέστρεψαν. Όσοι έχετε ανάλογη ηλικία θυμηθείτε το.
2) Από το καλοκαίρι του 1980 που πέθανε ο τότε ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας Τίτο, ξέραμε ότι κάποια στιγμή η ενωμένη Γιουγκοσλαβία θα διαλυθεί. Μήπως δεν συνέβη; Την αναμενόμενη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη θεωρούσαμε απαρχή της δρομολόγησης εξελίξεων στα Βόρεια σύνορά μας. Μήπως δεν υπήρξαν ήδη κάποιες εξελίξεις;
3) Από την εποχή του ψυχρού πολέμου υπήρχαν ΝΑΤΟϊκά σχέδια σύμφωνα με τα οποία, σε περίπτωση επιθέσεως από το Βορά η πρώτη γραμμή άμυνας για τη Φλώρινα ήταν τα υψώματα του κλειδίου (λόγω μορφολογίας του εδάφους), γεγονός που καθιστά την πόλη του Αμυνταίου, ασφαλή.
4) Τον ίδιο βαθμό ασφάλειας έχει και η περιοχή των Πρεσπών, αφού τα νέα όρια του Δήμου αυτού, η Βίγλα του Πισοδερίου που υπάγεται πλέον στο Δήμο Πρεσπών, βρίσκεται σε ασφαλές σημείο της οροσειράς του Βαρνούντα. Τι μένει αφύλακτο; Η ΦΛΩΡΙΝΑ και τα χωριά της, δηλαδή, ο νεοσύστατος Δήμος Φλώρινας, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ - έστω και τυπική - ΟΥΤΕ ΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ.
5) Ο μεθοδευμένος πόλεμος που δέχεται η τοπική αγορά (βλέπε Τρενοσκί), θα αναγκάσουν πολλούς συνδημότες μας να μετακομίσουν σε άλλες περιοχές της χώρας μας, σε αναζήτηση καλυτέρων συνθηκών. Έτσι ο πληθυσμός στην περιοχή μας θα μειωθεί και άλλο, ώστε αν υπάρξουν βίαιες εξελίξεις, να προκύψουν όσο γίνεται λιγότερα θύματα μεταξύ των αμάχων.
Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμη που δεν μπορούν για διαφόρους λόγους να αναφερθούν, μήπως θα πρέπει να απαιτήσουμε την εγκατάσταση στην περιοχή μας στρατιωτικών μονάδων πλήρως επανδρωμένων, αντί της απομάκρυνσης και αυτών των λίγων που είχαμε μέχρι σήμερα;
Ως ανησυχών Φλωρινιώτης που δεν έχω ούτε τη δυνατότητα ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ να μετακομίσω σε άλλη πόλη για την ασφάλεια της οικογενείας μου πρωτίστως, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΙΚΕΤΕΥΩ τους ανώτατους τοπικούς άρχοντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις. Εδώ δεν είναι ΙΜΙΑ. Δεν είναι μια απλή βραχονησίδα με συμβολικό χαρακτήρα. Η πόλη της Φλώρινας και τα γύρω χωριά αποτελούν - ακόμη - ενεργό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας.
ΑΣ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΘΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΝΕ ΕΔΩ

ShareThis